Vandsikker Kommune skaber sikkerhed for turister

Med titlen som Vandsikker Kommune har Jammerbugt Kommune fået mere fokus på vandsikkerhed og derigennem fået indfriet de besøgendes forventninger til sikkerhed i alle vandområder.

Danmark har nogle af Europas flotteste strande – mange med det fineste hvide sand, klitter og noget af det reneste badevand. Særligt vandområderne betyder meget for mange af de turister, der besøger Danmark.

Og vand er der masser af i Jammerbugt Kommune. Her findes hele 50 kilometer kyststrækning og 40 kilometer fjordlinje foruden de mange åer og havne, som også udgør en stor del af den samlede natur i kommunen.

”Vand er en vigtig og stor del af Jammerbugt Kommune, og derfor giver det mening at have fokus på netop vand – det er omdrejningspunktet for de besøgende, der kommer hertil. Derfor valgte vi at prøve at blive lidt klogere på de besøgendes fokus, og med bidrag fra Vandsikker Kommune har vi opnået en større viden og fået sat fokus på nogle initiativer, vi ellers ikke havde så meget fokus på,” siger udviklingskonsulent i Jammerbugt Kommune, Martin Storgaard.

Forventningerne indfries

I tre år har Jammerbugt Kommune været en del af Vandsikker Kommune, og det har vist sig at være et godt initiativ. Sidste år lavede Jammerbugt Kommune nemlig en tilfredshedsundersøgelse blandt turister, og her viste det sig, at de var tilfredse med oplysningerne omkring vand og vandsikkerhed i kommunen.

”Tilfredshedsundersøgelse blev foretaget i højsæsonen for turister, og det viste sig, at

Vandsikker Kommune-flagene tegnede et ret godt billede af vandsikkerheden hos os. Der var altså en overensstemmelse omkring, hvad man forventede, og det man mødte,” siger han.

Jammerbrugt Kommune har lavet nogle synlige tiltag, som viser deres fokus på vandsikkerhed. Eksempelvis hejses Vandsikker Kommune-flag, hvor der tidligere blev hejst Blå Flag. Derudover afholdes der hvert år et arrangement med fokus på vandsikkerhed.

”Ved de årlige arrangementer har der været gæster og besøgende, som har bidraget til ekstra opmærksomhed på vandsikkerhed. Det er vigtigt, at man hele tiden har fokus på, italesætter og gør opmærksom på, at bare fordi man en gang har sagt, ’nu er vi vandsikker’, så skal det holdes ved lige – det er en løbende proces – det er vores lokale form for PR,” siger han.

Certificeringen som Vandsikker Kommune bidrager til at danne nogle faste rammer, så de besøgende ved, hvad de kan forvente af det specifikke område, de besøger.

”Efter vi er blevet en del af Vandsikker Kommune, flager vi selvfølgelig med Vandsikker Kommune-flaget. Det betyder meget for de besøgende og vores gæster, at de ved, hvilke rammer og faciliteter der er i de forskellige områder – det sætter de stor pris på. På den måde ved man, hvad der er brug for, og hvad der efterspørges. Alle skal føle sig informerede og trygge og føle, at de har mulighed for at tilegne sig den viden og de informationer, der skal til for at føle sig vandsikker,” fortsætter Martin Storgaard.

Vandsikkerhed på flere områder

Der har altid været information tilgængelig for gæsterne i Jammerbugt Kommune. Der findes eksempelvis informationsmateriale på hylderne ved alle turistinformationssteder, som er udarbejdet af  Rådet for Større Badesikkerhed. Vandkvalitet og baderåd er blandt nogle af de tiltag, som kommunen altid har arbejdet med for at gøre opmærksom på vandsikkerheden.

”Det nye ligger i helhedsbetragtningen. Når man arbejder tværfagligt, får man en bedre helhedsbetragtning. Det har gjort, at vi har fået et holistisk syn på vandsikkerhed, som betyder, at der er kommet mere fokus på vores fjord og havne. For eksempel har vi etableret flere og meget synlig redningsstiger, der forbedrer muligheden for at redde sig selv op af havnebassinet. Før havde vi primært fokus på kystlinjen og strandene om sommeren,” siger han.

Det er ikke kun vandområderne i naturen, som Jammerbugt Kommune har særligt fokus på. Vandsikkerheden i de mange ferieboliger har også haft gavn af at blive Vandsikker Kommune. Der er kommet øget fokus på feriecentre, feriehuse og campingpladser, hvor der er swimmingpools og andre ting, der inkluderer vand.

”Vi har fokuseret på god information i de forskellige ferieområder, da det også er nogle steder, man skal være opmærksom på. Da vi dykkede længere ned i materialet, kom vi til  at se nærmere på vores udlejning af feriehuse, hvor der eksempelvis er spa eller swimmingpool. Det viste sig, at udlejerne selv har sørget for de fornødne ting så som afskærmninger, kvalitetssikringer, vandkvalitet i forbindelse med kemikalier i pools og uddannet personale – det var vi ikke bevidste om tidligere. Det er rart at se, at folk i det private også har fokus på vandsikkerhed og selv tager initiativ udenom den certificering, der foreligger på nuværende tidspunkt,” siger Martin Storgaard.