Jammerbugt er landets første vandsikre kommune

Det lå lige til højrebenet, at Jammerbugt Kommune skulle være Danmarks første vandsikre kommune. Med 95 kilometer kyst- og fjordlinje var kommunen en oplagt kandidat til at opnå den eftertragtede certificering, der sender et entydigt signal om, at der er styr på vandsikkerheden.

Titlen som Vandsikker Kommune har sat mange nye tanker i gang hos medarbejderne i Jammerbugt Kommune. Nu arbejder alle i samlet flok på at sikre de bedst mulige vand- og badeforhold for borgere, gæster og turister.

Det fortæller Mogens Gade, der er borgmester i Jammerbugt Kommune. Da Rådet for Større Badesikkerhed tog kontakt, var han ikke i tvivl om, at certificeringen som Vandsikker Kommune ville give kommunen et løft.

”Vi er afhængige af, at borgere, gæster og turister kan færdes så trygt omkring vand som overhovedet muligt. Med certificeringen har vi fået et helt andet fokus på, at vi er en kommune mellem hav og fjord, og det giver nogle særlige muligheder, men også nogle pligter,” siger han.

Vandsikker markedsføring

Certificeringen som Vandsikker Kommune har gjort Jammerbugt Kommune endnu mere interessant. Kommunen bruger blandt andet den vandsikre titel som en del af markedsføringen over for gæster og turister.

”Certificeringen betyder noget for os, og vi vil gøre rigtig meget for at bevare den. Vandsikker Kommune er et rigtig godt brand, som har stor markedsføringsværdi for os,” siger Mogens Gade.

Den sidste lørdag i maj indvier Jammerbugt Kommune badesæsonen ved at hejse 11 Vandsikker Kommune-flag, der vejrer smukt i vinden hele sommeren. Flagene markerer den årlige Vandsikker Dag, der har været afholdt, siden kommunen blev certificeret Vandsikker Kommune.

”Vandsikker Dag er med til at gøre borgere og turister opmærksomme på, at vi er en kommune, der arbejder aktivt for, at vandsikkerheden er i orden. Vi skifter mellem at have fokus på fjorden og havet, når vi afholder Vandsikker Dag, fordi vi netop er en kommune mellem hav og fjord,” siger Mogens Gade.

Certificering er forankret i kommunen

For at blive certificeret Vandsikker Kommune skal den enkelte kommune leve op til en række krav, der er defineret af Rådet for Større Badesikkerhed. Certificeringen er ikke nødvendigvis en stor økonomisk udskrivning for kommunen, for mange af de krav, certificeringen indeholder, foretages som regel allerede.

Det vigtige er, at kommunen skaber det fulde overblik over vandsikkerheden i kommunen og dermed får et arbejdsredskab til at sætte sikkerheden i system. Hos Jammerbugt Kommune har arbejdet med certificeringen givet et nyt syn på vandsikkerhed.

”Vi er en vandsikker kommune, og det er noget, der med tiden er blevet forankret i hele organisationen. Lige fra dagpasningstilbud op gennem skolesystemet til det at være borger og gæst i kommunen. Certificeringen har betydet, at vi har fået langt større opmærksomhed på vandsikkerhed,” siger Mogens Gade.

Derfor tøver han heller ikke, da han bliver spurgt, om han kan anbefale andre kommuner at blive en del af Vandsikker Kommune.

”Konceptet bygger på sund fornuft, fremkommelighed og dialog, og det er et rigtig godt udgangspunkt. Der er opstillet nogle rammer, som man som kommune kan arbejde indenfor, og det har givet en god proces i samarbejdet med Rådet for Større Badesikkerhed. Jeg kan helt klart anbefale andre kommuner at blive certificeret.”